Mag mijn loon omlaag als mijn re-integratie is vertraagd door corona?

Mag mijn loon omlaag als mijn re-integratie is vertraagd door corona?

Ben je langdurig ziek? Dan wordt de eerste twee jaar minstens 70 procent van je loon doorbetaald. In sommige arbeidsovereenkomsten is afgesproken dat je meer krijgt in je eerste jaar en dat je loon in het tweede jaar wordt verlaagd. Maar door de coronacrisis heb je misschien niet kunnen re-integreren. Mag je werkgever je loon dan toch verlagen? Onze experts leggen de situatie aan je uit.

Wet verbetering poortwachter
Als je ziek bent, moet je gaan re-integreren. Jij, je werkgever en de bedrijfs- of arbo-arts kijken samen hoe het met je gaat, wanneer je weer aan de slag kunt en wat je dan precies kunt doen. In de Wet verbetering poortwachter staat vastgelegd welke stappen jullie zetten tijdens de eerste twee jaar ziekte.

Loon tijdens re-integratie
Tijdens dit re-integratietraject heb je wettelijk recht op 70 procent van je loon – en minstens het minimumloon. Maar in sommige arbeidsovereenkomsten is afgesproken dat je meer krijgt, bijvoorbeeld tijdens het eerste jaar van het traject. Na 52 weken wordt je loon dan verlaagd.

Vertraging door corona
De laatste tijd hebben we vragen gekregen over deze loonverlaging. Want wat als je re-integratie vertraging heeft opgelopen door het coronavirus en de overheidsmaatregelen? Qua aantal weken ziekte kun je dan in je tweede jaar zitten, terwijl je in het eerste jaar niet alle stappen uit je re-integratieplan hebt kunnen zetten. Mag je werkgever je loon dan wel verlagen? In theorie wel. Maar wij zien liever dat je loon hetzelfde blijft tot jij je 52 volle weken hebt kunnen inspannen voor je re-integratie.

Ga in gesprek
Ons advies voor zulke situaties: ga in gesprek met je werkgever. Breng jouw inspanning om te re-integreren ter sprake, en bespreek de impact van de coronacrisis op jouw traject. Wat heb je niet kunnen doen de afgelopen tijd? Bij dat gesprek helpt het als jij precies weet waar je recht op hebt. Check daarom je arbeidsvoorwaarden goed. Het getuigt van goed werkgeverschap als je werkgever jouw inspanningen en de impact van de coronacrisis erkent, en daar rekening mee houdt bij de eventuele verlaging van je loon.

Heb je vragen of hulp nodig?
Onze juridische helpdesk is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Bel ons gerust op 0345 851 442.

 

Wat betekent de coronacrisis voor mijn re-integratie?

Wat betekent de coronacrisis voor mijn re-integratie?

Als je langdurig ziek wordt, krijg je te maken met een re-integratietraject van maximaal twee jaar. Dit traject is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter, waarin onder meer staat welke rechten en plichten jij, je werkgever en je arbo-arts hebben tijdens deze periode. Door de coronacrisis verandert dit traject een beetje. Ook de periode na je re-integratietraject kan anders zijn dan normaal. Wat er precies verandert? Onze experts leggen het je graag uit.

Lees verder
Heb ik nog recht op mijn reiskostenvergoeding als ik thuiswerk?

Heb ik nog recht op mijn reiskostenvergoeding als ik thuiswerk?

Wettelijk is er niets vastgelegd over reiskostenvergoeding. In veel cao’s, arbeidsovereenkomsten en bedrijfsreglementen zijn er wel afspraken over gemaakt. Vaak gaat het dan om een vergoeding voor de kosten die je maakt voor je woon-werkverkeer en zakelijke reizen. Heb je daar ook nog recht op als je thuiswerkt vanwege corona? Onze experts leggen uit welke vormen van reiskostenvergoeding veel voorkomen, en welke gevolgen de coronacrisis hierop heeft.

Lees verder