Werkloos

Ben je werkloos of word je dat binnenkort? Dan kom je misschien in aanmerking voor een WW-uitkering. Daarnaast voldoe je wellicht aan de voorwaarden voor een IOW- of IOAW-uitkering. Weten waar jij recht op hebt of oneens met een beslissing over jouw aanvraag of uitkering? Onze juristen staan je bij.

Werkloosheidswet
Raak je je baan kwijt en kun je geen nieuwe vinden, of verlies je ineens een deel van je arbeidsuren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een WW-uitkering. Hier gelden een paar voorwaarden voor:

 • Je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit ben je meestal als je in loondienst bent in Nederland.
 • Je verliest minstens vijf uur van je arbeidsuren per week.
 • Je bent direct beschikbaar voor betaald werk.
 • Van de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, heb je er minimaal 26 gewerkt.
 • Je bent niet verwijtbaar voor je werkloosheid; jij hebt zelf niet het initiatief genomen tot onslag en hebt je ook niet zó misdragen dat je werkgever je wel moest ontslaan.

Hoogte WW-uitkering
Om de hoogte van je uitkering te berekenen, gebruikt het UWV het loon dat je het afgelopen jaar verdiende, met een maximum van € 219,28 per dag. Op de UWV-website vind je een rekenhulp om de hoogte van je bruto WW-uitkering te berekenen.

WW-uitkering aanvragen
Je kunt de WW-uitkering aanvragen bij het UWV vanaf één week voor je eerste WW-dag tot uiterlijk één week na je laatste werkdag. Ben je te laat? Dan krijg je mogelijk een lagere of geen uitkering. Op de website van het UWV vind je een overzichtelijk stappenplan voor de aanvraag van je WW-uitkering.

Plichten tijdens WW-uitkering
Op de UWV-site vind je ook een lijstje met plichten tijdens je WW-uitkering. Zo moet je wijzigingen in je persoonlijke gegevens doorgeven, zoeken naar nieuw werk en regelmatig naar het UWV. Ze controleren of je de plichten navolgt. Zo niet? Dan krijg je mogelijk een lagere of geen uitkering, of zelfs een boete.

Duur van de WW-uitkering
Je uitkering duurt maximaal twee jaar. In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt over een private aanvulling van de WW tot een extra jaar. Berekenen hoe lang je WW-uitkering duurt? Dat kan met de rekenhulp op de UWV-website.

Wet inkomensvoorziening oudere werklozen
Is je WW-uitkering afgelopen, heb je nog geen werk én kun je bijna met pensioen? Dan heb je misschien recht op een IOW-uitkering. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • Je was oud genoeg op je eerste werkloosheidsdag:
  – 60 jaar of ouder als je WW-uitkering begon voor 1 januari 2020;
  – 60 jaar en vier maanden of houder als je WW-uitkering begon op of na 1 januari 2020.
 • Je WW-uitkering heeft de maximale duur bereikt.
 • Je hebt langer dan drie maanden een WW-uitkering gekregen.

Bezwaar tegen UWV-beslissing
Wordt je WW- of IOW-aanvraag afgewezen of krijg je minder uitkering dan verwacht, en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je online of per post bezwaar maken. Doe dit zo snel mogelijk, meestal is de bezwaartermijn kort. Onze juristen helpen je graag met jouw bezwaar.

 • Laat een bericht achter

  Wil je graag dat wij contact opnemen met jou? Vul hieronder je gegevens en bericht in, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug – uiterlijk twee werkdagen.