Recht op een uitkering?

Recht op een uitkering?

Kun je (tijdelijk) niet zorgen voor je eigen inkomen? Dan kun je in Nederland rekenen op een sociaal vangnet aan regelingen en uitkeringen. Dit stelsel noemen we sociale zekerheid. Instanties als het UWV of gemeenten ondersteunen jou, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Maar wanneer heb je waar precies recht op? Dat leggen onze juridisch experts hieronder uit.

Werknemersverzekeringen
Het Nederlandse sociale stelsel bestaat uit drie onderdelen. Het eerste zijn de werknemersverzekeringen. Als je in Nederland woont en werkt voor een werkgever, kom je hiervoor in aanmerking. Je werkgever betaalt hier premies voor, zodat jij er een beroep op kunt doen als dat nodig is. Raak je werkloos? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Arbeidsongeschikt? Dan heb je misschien recht op een WIA-uitkering. Ook de Ziektewet valt onder de werknemersverzekeringen.

Volksverzekeringen
Het tweede onderdeel van het sociale stelsel zijn volksverzekeringen. Hiervoor betaal je ook premies, alleen dan vaak via belastingen. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Algemene Ouderdomswet (AOW), Wet langdurige zorg (Wlz), de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Wajong. Officieel valt de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) ook onder de volksverzekeringen, maar toch wordt deze voorziening volledig betaald door de overheid. Hij zou daarom beter passen onder de sociale voorzieningen.

Sociale voorzieningen
Als laatste hebben we de sociale voorzieningen. Voor deze uitkeringen en toeslagen betaal je geen premie. Daarom worden dit ook geen verzekeringen genoemd, maar voorzieningen: volledig betaald vanuit de staatskas. In principe heeft iedere inwoner van Nederland hier recht op. Denk aan de Participatiewet, Toeslagenwet en de IOAW/IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte (werkloze werknemers/gewezen zelfstandigen).

Ondersteuning vanaf de zijlijn…
Als je in de situatie terechtkomt dat je een sociaal vangnet nodig hebt, heb je vast een hoop vragen. Wat moet je nu doen? Hoe vraag je een uitkering aan? Hoe ziet jouw leven er in de nieuwe situatie uit? En wat spreek je af met je werkgever, de instantie of gemeente? De specialisten van De Unie bieden een luisterend oor, inzicht en informatie. Wij zorgen dat je goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan.

… én in het veld.
In sommige gevallen neemt een uitvoeringsinstelling als het UWV een beslissing over jouw uitkering waar je het niet mee eens bent. Dan gaan we samen kijken of we het besluit aan kunnen vechten en zo ja, hoe. Zo kunnen we je bijvoorbeeld bijstaan in een bezwaar-, beroeps- of hoger beroepsprocedure.

Heb je vragen of hulp nodig?
Onze juridische helpdesk is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Bel ons gerust op 0345 851 442.

 

Jouw recht op een WW-uitkering

Jouw recht op een WW-uitkering

Woon en werk je in Nederland, en word je werkloos? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte daarvan hangt af van je salaris voordat je werkloos werd. En de duur? Die is een paar jaar geleden verkort: van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Daarom is de stichting Private Aanvulling WW (PAWW) in het leven geroepen. In een aantal cao’s is vastgelegd dat de verkorting van de wettelijke WW-duur via de PAWW weer wordt gerepareerd.

Lees verder
50+ en werkloos: Einde WW en nog geen zicht op nieuw werk?

50+ en werkloos: Einde WW en nog geen zicht op nieuw werk?

Werkloosheid is een ingrijpende gebeurtenis, of je er nu vrijwillig voor kiest of niet. De zorg over je maandelijkse inkomen neemt toe en je krijgt te maken met een flink aantal formaliteiten, rechten en plichten. Je moet op zoek naar nieuw werk en dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet voor de groep 50- en 60-plussers. Speciaal voor deze groep zijn de IOAW en de IOW in het leven geroepen.

Lees verder