Een opleiding naast je werk: goed voor jou en je werkgever?

Een opleiding naast je werk: goed voor jou en je werkgever?

Je vakkennis vergroten door een opleiding te volgen? Klinkt goed. Kennis en vaardigheden opdoen waarmee je meer kunt betekenen voor je werkgever? Nog beter. Je opleidingsbudget daarvoor gebruiken? Geweldig! In september starten weer een hoop opleidingen. Zit er iets tussen voor jou? En waar moet je eigenlijk op letten als je een opleiding wilt volgen? Wij zetten het voor je op een rij.

Kan ik gebruikmaken van een opleidingsbudget?
In je cao of arbeidsovereenkomst is vaak opgenomen of je gebruik kunt maken van een opleidingsbudget. Het is ook mogelijk dat jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid heeft: een intern beleid met als doel werknemers verder te laten ontwikkelen. Vraag je leidinggevende of hr-specialist of er een dergelijk ontwikkelingsbeleid is in je organisatie.

Let ook op de voorwaarden waar een opleiding aan moet voldoen om je opleidingsbudget ervoor te gebruiken. En check of je opleidingsbudget een ‘vervaldatum’ heeft: als je het niet gebruikt vóór die dag, kun je het namelijk kwijtraken.

Opleidingsovereenkomst
Jouw leidinggevende is akkoord gegaan, gefeliciteerd. Maar wat nu? Vaak ontvang je als werknemer een opleidingsovereenkomst. Hierin maak je samen met jouw werkgever afspraken over de opleiding die je gaat doen en wanneer je de opleiding moet afronden. Deze leggen jullie vast zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn.

Kosten van je opleiding
Je spreekt in een opleidingsovereenkomst ook af hoe de kosten worden verdeeld. Betaalt jouw werkgever alles of een gedeelte? Let wel op: in je opleidingsovereenkomst, arbeidsovereenkomst of cao kan ook iets staan over het terugbetalen van de kosten als je vóór een bepaalde datum uit dienst gaat. Soms staat er ook in dat je het loon moet terugbetalen over de studie-uren die je onder werktijd hebt gevolgd. Zeker weten wat er staat in je opleidingsovereenkomst? We checken ‘m graag.

Heeft je werkgever een terugbetalingsregeling? Vaak betaalt je werkgever dan in principe de kosten van je opleiding. Maar als je ‘m niet afrondt, dan moet je (een deel van) de opleidingskosten terugbetalen aan je werkgever. Dit geldt ook als je uit dienst gaat vlak na je opleiding. Hoeveel je dan moet terugbetalen? Dat hangt af van de tijd sinds je opleiding. Hoe langer je werkgever heeft kunnen profiteren van je nieuwe kennis of vaardigheden, hoe minder redelijk het is dat jij alle kosten moet terugbetalen.

Een terugbetalingsregeling die we in de praktijk veel zien:

  • Je betaalt 75 procent van de opleidingskosten terug als je in het eerste jaar na je opleiding uit dienst gaat.
  • Je betaalt 50 procent van de opleidingskosten terug als je in het tweede jaar na je opleiding uit dienst gaat.
  • Je betaalt 25 procent van de opleidingskosten terug als je in het derde jaar na je opleiding uit dienst gaat.
  • Heb je de opleiding langer dan drie jaar geleden afgerond als je uit dienst gaat? Dan hoef je niets terug te betalen.

Regeling opleidingsactiviteiten
Als je werkgever kan niet altijd zomaar een regeling over opleidingsactiviteiten invoeren, wijzigen of intrekken. De ondernemingsraad moet hier namelijk mee instemmen. Dit geldt alleen voor structurele opleidingsactiviteiten; voor eenmalige of individuele opleidingen heeft de ondernemingsraad geen instemmingsplicht.

Betaal je jouw opleiding zelf?
Als je geen vergoeding vanuit je werkgever ontvangt voor een opleiding, dan kun je de studiekosten misschien fiscaal aftrekken. Er geldt een drempelbedrag van € 250, alles erboven mag je aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Let op: bewaar de factuur goed, de Belastingdienst kan hierom vragen.

Gratis persoonlijk ontwikkeladvies
Op 1 augustus is de overheid gestart met NL leert door. Met dit programma kan iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt een gratis ontwikkeltraject volgen, van loopbaanadvies tot (bij)scholing. Zo bereid jij je voor op de toekomst.

Heb je vragen of juridische hulp nodig?
Onze juridische helpdesk is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Bel ons gerust op 0345 851 442.

 

Concurrentiebeding: beperkend en verplicht?

Concurrentiebeding: beperkend en verplicht?

Ga je binnenkort een nieuwe uitdaging aan? Binnen of buiten de organisatie waar je nu werkt? Let dan op of je gebonden bent aan een concurrentiebeding. Of misschien wel te maken krijgt met een dergelijk beding in je nieuwe rol. Een medewerker van een Brabants softwarebedrijf kreeg hiermee te maken toen zij een nieuwe functie kreeg.

Lees verder
Krijg je te maken met een reorganisatie?

Krijg je te maken met een reorganisatie?

Onze juridisch experts maken zich hard voor goede, collectieve afspraken in een sociaal plan. Daarnaast ondersteunen we je individueel. We adviseren je over je rechten, en kijken mee naar je beëindigingsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst en contract. Hoe die individuele ondersteuning er precies uitziet? Dat lees je deze case: tijdens een grote reorganisatie van een farmaceutisch bedrijf kwam de functie van een medewerker te vervallen.

Lees verder