Concurrentiebeding: beperkend en verplicht?

Concurrentiebeding: beperkend en verplicht?

Ga je binnenkort een nieuwe uitdaging aan? Binnen of buiten de organisatie waar je nu werkt? Let dan op of je gebonden bent aan een concurrentiebeding. Of misschien wel te maken krijgt met een dergelijk beding in je nieuwe rol. Een medewerker van een Brabants softwarebedrijf kreeg hiermee te maken toen zij een nieuwe functie kreeg.

Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding is een beding waarbij de medewerker beperkt wordt in zijn vrijheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op een bepaalde wijze werkzaam te worden bij andere werkgevers of als zelfstandige.

Wat kan een rechter hierin doen als ze in de toekomst weggaat en de werkgever haar aan dit beding wil houden?
Samen met de medewerker stelden we vast wat bezwarend voor haar zou kunnen zijn in de toekomst. Vervolgens gaven we haar handvatten mee om in gesprek te gaan met haar werkgever. Door samen te praten en te bekijken wat redelijk is, kan een concurrentiebeding vaak minder zwaar opgesteld worden. In dit geval adviseerden wij om het concurrentiebeding om te zetten in een relatiebeding. Dan ben je wel beperkt in welke relaties je mag benaderen nadat jouw arbeidsovereenkomst is geëindigd, maar niet dat je er in dienst mag treden. Ook gaven wij het advies om specifiek de relaties waarvoor het beding geldt te laten benoemen. Komt de medewerker er in de toekomst toch niet uit? Dan kunnen wij in overleg treden met de werkgever. Helpt dit niet, dan kunnen we een verzoek tot matiging bij de kantonrechter indienen. Ons advies is echter om altijd afspraken te maken voordat je een concurrentiebeding tekent.

Sta je op het punt om een nieuwe arbeids­overeenkomst te tekenen? Wij denken met je mee en adviseren je graag! Onze juridische helpdesk is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Bel ons gerust op 0345 851 442.

 

Krijg je te maken met een reorganisatie?

Krijg je te maken met een reorganisatie?

Onze juridisch experts maken zich hard voor goede, collectieve afspraken in een sociaal plan. Daarnaast ondersteunen we je individueel. We adviseren je over je rechten, en kijken mee naar je beëindigingsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst en contract. Hoe die individuele ondersteuning er precies uitziet? Dat lees je deze case: tijdens een grote reorganisatie van een farmaceutisch bedrijf kwam de functie van een medewerker te vervallen.

Lees verder
De verzuimcoach en de bedrijfsarts: hoe zit het ook alweer?

De verzuimcoach en de bedrijfsarts: hoe zit het ook alweer?

Langzaam verlies je je focus. Je ogen voelen zwaar aan en je merkt dat je een kriebelhoest krijgt. Een collega vraagt of je je wel lekker voelt. ‘Je ziet wat bleekjes.’ Hoe je het ook wendt of keert, ziek zijn komt altijd op het verkeerde moment. Desalniettemin verander je er weinig aan. Ben je ziek? Dan dien je dit vervolgens te melden bij je werkgever (gebruikelijk conform het verzuimreglement).

Lees verder